"Lumea e, poate, schiţa rudimentară a vreunui zeu copilăros, care a abandonat-o la jumătate, ruşinat de execuţia deficientă; e opera unui zeu subaltern, de care zeii superiori se amuză; este producţia confuză a unei divinităţi pensionate şi senile, care a şi murit." David Hume


Lumea în care trăim e o lume minunată în care nimic nu e ceea ce pare, "o cuşcă de nebuni" cum spunea Tommaso Campanella! Sper să vă trezească la realitate într-un mod optimist această incursiune!

Enjoy:)




joi, 24 noiembrie 2011

Lenea lungeşte viaţa

O veste bună pentru peste 60% din români (românii filozofi şi poeţi): Se pare că lenea lungeşte viaţa!

Persoanele care nu prea se înghesuie să muncească şi care au oroare de exerciţiile fizice bănuiau de multă vreme acest lucru, dar acum a fost confirmat de oamenii de ştiinţă: lenea prelungeşte viaţa.

Doi cercetători germani, dr. Peter Axt şi fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte ("Bucuria Lenii: Cum s-o laşi mai moale şi să trăieşti mai mult") în care explică pe larg faptul că toţi oamenii posedă o cantitate limitată de "energie vitală" şi că viteza cu care este consumată, determină precis speranţa de viaţă a fiecărei persoane.

Cei doi mai spun că activităţile care sunt mari consumatoare de energie, precum "trasul de fiare" într-o sală de fortă, accelerează îmbătrânirea şi fac organismul mai susceptibil la îmbolnăvire. "Un stil de viaţă mai relaxat este important pentru sănătate...Dacă ai o viaţă stresantă şi faci exerciţii fizice în exces, organismul produce hormoni care determină instalarea hipertensiunii", afirmă Axt-Gadermann.

Ea a adăugat că una dintre diferenţele-cheie între oamenii mai leneşi şi cei hiperactivi este că organismele mai active produc mai mulţi "radicali liberi"- molecule instabile de oxigen despre care se crede că ar accelera îmbătrânirea.

Mai mult, "lenea este, de asemenea, importantă pentru un sistem imunitar sănătos pentru că celulele specializate în apărarea organismului sunt mai puternice în condiţii de relaxare decât în situaţii de stres". Iar în timpul relaxarii şi metabolismul este mai lent, producându-se mai puţini radicali liberi."

Atât Axt-Gadermann, 34 de ani, cât şi tatăl său, în vârsta de 65 de ani, au fost alergători de cursă lungă, ceea ce le permite să susţina că vorbesc în cunoştinţă de cauză.

Totodată, ei afirmă că râsul este o alternativă mai sănătoasă decât alergarea sau exerciţiile fizice.
Cei doi cercetători mai spun că lenea este foarte bună şi pentru creier. Asta pentru că exerciţiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care dăunează neuronilor şi provoacă pierderi de memorie şi senilitate prematură.

Bătrânii noştrii spuneau despre o persoană leneşă: Ăsta va trăi 100 de ani şi uite... s-a dovedit că aveau dreptate, într-o oarecare măsură. Ceea ce m-ar face şi pe mine să întreprind o cercetare în domeniu e întrebarea leneşii chiar trăiesc mai mult sau li se pare că trăiesc mai mult?

Nu am auzit vreun caz anume al vreunui moşulet sau unei băbuţe care să împlinească 100 de ani şi să afirme că duce un stil de viaţă...leneş. Oamenii se pare că găsesc argumente pentru orice idioţenie şi mai rar moduri de acţiune. Dacă toată lumea ar sta şi ar aştepta să împlinească 100 de ani din ce ar mai trăi? Într-un scenariu s.f. am dresa animalele să ne fie servitori.
Sunt de acord că stresul afectează organismul uman şi viaţa dar asta nu înseamnă că dacă nu munceşti nu te stresezi deloc sau că dacă munceşti te stresezi la maxim. Fiţi serioşi!
Chestia asta e ca sexul la porc şi la leu. Leii au activitate sexuală de 10 ori pe zi probabil de slabă calitate (notă personală că n-am de unde şti - eu sunt berbec :)) ) iar porcul are orgasm 30 de minute. Acum aţi prefera să staţi 100 de ani ca un leneş sau să trăiţi 50 la maxim? Eu aş prefera să fiu porc! :D


P.S. Lenea o fi lungind viaţa, dar în mod sigur nu contribuie şi la calitatea acesteia!

O zi excelentă!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu