"Lumea e, poate, schiţa rudimentară a vreunui zeu copilăros, care a abandonat-o la jumătate, ruşinat de execuţia deficientă; e opera unui zeu subaltern, de care zeii superiori se amuză; este producţia confuză a unei divinităţi pensionate şi senile, care a şi murit." David Hume


Lumea în care trăim e o lume minunată în care nimic nu e ceea ce pare, "o cuşcă de nebuni" cum spunea Tommaso Campanella! Sper să vă trezească la realitate într-un mod optimist această incursiune!

Enjoy:)




miercuri, 30 noiembrie 2011

1 Decembrie 1918 vs. 1 Decembrie 2011




1 Decembrie 1918 - românii sărbătoresc în sfârşit Marea Unire de la Alba Iulia !
1 Decembrie 2011 - 93 de ani mai târziu, românii sărbătoresc Marea Unire de la Alba Iulia ?

1 Decembrie 1918:
  • La 18 noiembrie/1 decembrie 1918 deputaţii decid în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitatea naţionalităţilor şi a religiilor. La Alba Iulia, aşa cum fusese înainte şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost, de fapt, un plebiscit al tuturor românilor din Austro-Ungaria.
  • Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.
  • Principiile fundamentale la alcătuirea noului Stat Român:
  1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
  2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
  4. Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
  5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.
  • Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.
  • Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

1 Decembrie 2011:

  • Chinezii inaugurează un nou "Dragon Roşu"în Bucureşti.
  • Paradă de ziua României în centrul capitalei - relativ puţini oameni, dat fiind faptul că sunt promoţii la Dragonul inaugurat de chinezi.
  • Acorduri de acordeon, orgă, chitare răsună emanând supremaţia micilor şi a berii.
  • Principiile fundamentale instituite la 1 Decembrie 1918 au o relativă valabilitate:
1. Libertate naţională pentru popoarele conlocuitoare - partidul UDMR face parte din guvernarea actuală.
2. Drepturi şi libertăţi egale pentru toate confesiunile din stat - religia nu prea mai este considerată un lucru important. "Nu lua numele Domnului în deşert" - preot arestat pentru ucidere sau altul pentru viol şi afirmă "Dumnezeu să ne-ajute!".... Drepturile şi libretăţile sunt aceleaşi pentru toate confesiunile din stat, dar...nimănui nu-i prea mai pasă de asta.
3. "Regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice" - "Altădată-n România/Scârţâia democraţia./Acum, mai avem un pic/Şi nu scârţâie nimic." La 18 ani momentan fetele sunt preocupate de extensii, silicoane, botox şi vor să devină piţipoance, băieţii sunt preocupaţi de etnobotanice, maşini, bani, femei, distracţie, sunt sau vor să devină cocalari cool, dar totuşi se votează. În 1918 se vota la 21 de ani - aş fi de acord să se reinstituie asta.
4. Libertatea presei a luat-o razna. Libera propagandă s-a transformat într-o propagandă neagră. Există rare informaţii corect transmise. Informaţiile se bazează pe zvonuri, bănuieli, presupuneri, bârfe. Sunt transmise în mijlocul zilei, însoţite de imagini de multe ori inadecvate. Nu-mi pot imagina cum era presa în 1918 dar presa de acum...depăşeşte limitele.
5. Reforma agrară radicală- Am avea nevoie de aşa ceva! Veşnicia care spunea Blaga că s-a născut la sat a început să moară...de plictiseală, mai ales că aproape nu mai e nimeni în sate. Cei peste 30 de ani sunt plecaţi peste hotare, cei de la 15 la 30 s-au mutat sau relocat în oraşe, şi nu au mai rămas decât lelea Măria şi nea Ion prea bătrâni să mai muncească ogoarele, să cultive grădinile sau să crească vite. Schimbări radicale în domeniul agriculturii chiar trebuie să se întâmple. Poate peste încă 93 de ani....
6. Muncitorimei industriale i sunt încălcate unele drepturi momentan. Muncitorimea face ceea ce prin definiţie ar trebui - munceşte! Numai că munceşte fie pe degeaba, fie pe puţin.

  • 2011 - suntem în Uniunea Europeană şi asta ne ocupă tot timpul.Suntem datori FMI şi avem de gând să ne mai îndatorăm. Am rămas mult în urma Poloniei.
  • Pe Facebook românii îşi schimbă poza de profil cu steagul României. Pe net se caută expresia "Românii sunt deştepţi" pentru a le schimba impresia străinilor că suntem hoţi, păduchioşi, proşti sau de etnie. Francezii fac la câte 2 săptămâni glume ironice pe seama românilor.
  • Se porneşte campania "Obiectiv: Basarabia". Îmi place asta!
  • La Alba Iulia românii fac paradă de 1 Decembrie 2011 cu personalităţi politice "alese" şi bineînţeles cu 1,2 tone de friptură şi cârnaţi şi 600 de litri de vin. Se mai cântă şi muzică populară şi românească, dar după focul de artificii se trece la after-party cu muzica "în vogă".

Cu toate astea se fac spoturi publicitare cu români plecaţi peste hotare care îşi aduc aminte că iubesc România de ziua ei şi totodată acum se promovează şi românii care fac CEVA aici în România pentru ei şi pentru România.
Asta a fost România ieri. Azi revenim la normal. Românii dau jos steagurile ale căror culori nu mai ştiu ce anume reprezintă. Spoturile publicitare au încetat pentru că intră cele pentru sărbătorile de iarnă. Românii care fac CEVA o să mai apară la anul. Românii încă se înghesuie prin Dragon şi supermarketuri să cumpere tigăi sau drujbe sau cadouri de Crăciun. Românilor de peste hotare le-a trecut dorul de ţară când aud ştirile la tv despre economia românească, pichetările din faţa Parlamentului pentru salariile de nimic şi de preţurile la mâncare.
De 1 Decembrie 2011 - eu am schimbat nişte impresii ale unor viitori votanţi, am dezvoltat un pic spiritul patriotic, am făcut un colaj cu ceea ce este reprezentativ pentru România, am cântat imnul şi am desenat steagul.
Tu ce ai făcut pentru România de ziua ei?


O zi excepţională! :)

Un comentariu:

  1. să vedem ce va fi anul ăsta mai ales că e cifră rotundă...şi mai ales că sunt zvonuri potrivit cărora "iubiţii" noştri politicieni ar dori cu ardoare să schimbe data Zilei Naţionale a României :)

    RăspundețiȘtergere