"Lumea e, poate, schiţa rudimentară a vreunui zeu copilăros, care a abandonat-o la jumătate, ruşinat de execuţia deficientă; e opera unui zeu subaltern, de care zeii superiori se amuză; este producţia confuză a unei divinităţi pensionate şi senile, care a şi murit." David Hume


Lumea în care trăim e o lume minunată în care nimic nu e ceea ce pare, "o cuşcă de nebuni" cum spunea Tommaso Campanella! Sper să vă trezească la realitate într-un mod optimist această incursiune!

Enjoy:)




duminică, 31 octombrie 2010

Haloween şi mai ce?

Sunt absolut sigură că toată lumea ştie că azi se sărbătoreşte ceea ce se numeşte Sărbătoarea Spiritelor sau Haloween, sau chiar dacă era cineva care nu ştia cu siguranţă a aflat în perioada asta. Ei, îmbulzindu-ne să sărbătorim o festivitate străină nouă cum ne îmbulzim să sărbătorim şi Valentine's Day, uităm de propriile noastre sărbători.
Sunt puţini care ştiu că şi noi avem o zi dedicată spiritelor care este cea de Sf. Andrei sărbătorit pe 30 noiembrie şi deasemenea o zi dedicata dragostei care este Dragobetele pe 24 februarie. Şi cu toate astea preferăm să ne americanizăm şi să fim la modă sărbătorind şi îndoctrinându-ne copiii să sărbătorească ceva ce nu e al nostru.
Azi pe lângă faptul că se sărbătoreşte ce se sărbătoreşte nu multă lume ştie că azi este Ziua Intenaţională a Mării Negre. Sunt sigură de asta!
În 1996 pe 31 octombrie cele 6 ţări cu ieşire la Marea Neagră (Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina) au semnat ceea ce se numea Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării. Astfel, în fiecare an, în 31 octombrie, este serbată cea mai izolată mare a lumii.



Marea Neagră este aproape în totalitate separată de restul oceanelor lumii, atinge adîncimi de pînă la 2212 metri şi are un bazin hidrografic de 420.000 de km2, suprafaţă ce corespunde unei treimi din zona continentală a Europei. În ultimele decade ale secolului XX, Marea Neagră a suferit deteriorări puternice ale condiţiilor de mediu, datorate, în cea mai mare parte, eroziunii costiere, eutrofizării, insuficientei tratări a apelor uzate, introducerii de specii exotice, pierderii de habitate şi managementului neadecvat. Diversitatea biologică a scăzut dramatic.

Au avut loc accidente ale unor nave petroliere care au dus la poluarea cu petrol şi la consecinţele dramatice ale acesteia. Conform datelor raportului de supraveghere Global Environmental Facility (GEF) din 1992, cea mai serios degradată mare a planetei este Marea Neagră.




Principalele probleme ce determină această categorisire sunt: declinul stocurilor comerciale de peşte, supraexploatarea resurselor biologice fără a se ţine cont de potenţialul de refacere al speciilor cu utilitate economică; pierderea de habitate, în special zonele umede şi plajele; degradarea peisajului şi reducerea valorii turistice a acestuia; protecţia neadecvată a resurselor marine şi de coastă faţă de accidentele maritime; introducerea, accidentală sau intenţionată, în ecosistemele marine de specii străine care, dacă găsesc condiţii optime de viaţă pot înlocui speciile autohtone; poluarea apei, aerului şi solului cu diferite substanţe chimice provenite din activitatea antropică şi care duce la alterarea habitatelor ocupate de diferite specii. În cartea roşie a Mării Negre sunt inventariate speciile rare, periclitate sau vulnerabile. În prezent, există 43 de specii de plante, 29 de specii de crustacee, cinci specii de peşti (ex. sturonii) şi şase specii de mamifere (ex. delfinii).



Însă acesta nu pare un lucru la fel de important ca sărbătorirea Haloween-ului, cu toate că vara ne plângem de cum arată litoralul românesc şi preferăm să mergem la vecinii noştri bulgari decât să facem ceva în privinţa asta.


Urât, fraţilor, urât!:(

Ar trebui să ne gândim serios să nu cerem doar ci să şi acţionăm noi înşine;)
O seară plăcută în continuare!

Un comentariu:

  1. Din pacate , eu am avut "ocazia" sa vad un delfin mort pe plaja. Mort si esuat.
    Pacat, mare pacat!

    RăspundețiȘtergere