"Lumea e, poate, schiţa rudimentară a vreunui zeu copilăros, care a abandonat-o la jumătate, ruşinat de execuţia deficientă; e opera unui zeu subaltern, de care zeii superiori se amuză; este producţia confuză a unei divinităţi pensionate şi senile, care a şi murit." David Hume


Lumea în care trăim e o lume minunată în care nimic nu e ceea ce pare, "o cuşcă de nebuni" cum spunea Tommaso Campanella! Sper să vă trezească la realitate într-un mod optimist această incursiune!

Enjoy:)




duminică, 12 septembrie 2010

Limba română asasinată

Suntem români, asta e clar prin modul în care se desfăşoară treburile între graniţele teritoriului acesta populat de aproximativ 23 de milioane de suflete. Limba oficială a ţării noastre e româna, ceea ce înseamnă că de la 1 an de când începi să mai legi câte un cuvânt până la sfârşitul aşteptat al unei vieţi de om gândeşti, vorbeşti şi te înţelegi cu ceilalţi români în română. La grădiniţă începi şcolarizarea iar odată cu evoluţia în sistemul educaţional înveţi tot mai bine - cel puţin teoretic - tainele limbii natale.
Ce mă uimeşte şi în acelaşi timp mă enervează pe mine e că în ziua de azi parcă nimeni nu mai vorbeşte corect româneşte. Peste tot auzi tot felul de dezacorduri şi tot felul de prostii. Presupun că toată lumea ştie filmuleţul postat pe Youtube în care zona Argeşului devine simbol pentru agramaticalităţi de genul "Sunt berea caldă, sunt sucu cald, toate e calde".



Bine, că dacă te uiţi un pic la tipul de oameni cărora le-a fost luat interviul nu prea te uimeşte gândindu-te la nivelul de educaţie. Dar presupun - presupun că presupun prost totuşi:))- că până în clasa a 4-a măcar înveţi măcar să faci acordul predicatului cu subiectul. Măcar atât! Nu e nevoie ca toată populaţia să vorbescă în termeni filozofici şi numai în neologisme dar totuşi macar să fii în stare să spui că mai multe lucruri SUNT nu că E! Cum să comunicăm noi cu străinii când noi nici unii cu alţii nu ne înţelegem corect?!?



Dar ce pretenţii să am eu de la oamenii de rând când nici măcar oameni educaţi (teoretic vorbind) nu "ştie să vorbeşte româneşte". Cele mai cunoscute exemple ar fi bineînţeles parlamentarul european domnişoara Elena Băsescu şi binecunoscutul almanahist Marean Vanghelie.
Mă sperie faptul că parcă idioţenia asta se transmite ca gripa porcină, poate chiar mai rău. În fiecare zi aud tot felul de prostii de genul "e multe rebuturi" şi nu numai, dar ce mă sperie e că aud şi oameni cât de cât educaţi şi cu un nivel destul de ridicat vorbind aiurea.
Poate nu e o problemă majoră, din puctul de vedere al unora, dar eu consider că educaţia e un lucru deosebit de important iar un om lipsit de educaţie e un om nul într-o lume în care informaţia reprezintă putere.
E posibil să afirmi public că ai cumpărat scaune electrice pentru bătrâni, să trimiţi oamenii să citească câteva almanahe sau să-i trimiţi direct în Miami datorită "întâmplărilor din următoarele două zile care au trecut" sau să nu fii în stare să conjugi verbul a fi? Ei, da! Toate acestea sunt posibile doar în România - ţara tuturor posibilităţilor, şi nu la orice nivel chiar şi la un nivel înalt!



"E multe rebuturi" bine zis! Se pare că şi proştii în prostia lor au dreptate, da pe lângă a cumpăra multe "îngheţăţuri" şi a se da în "paraşute" cred că ar trebui ca să înveţe şi pluralul de la telecomandă sau măcar să ştie să conjuge verbele a fi şi a avea, că tot sunt verbele preferate mai ales pentru elita din politica de zi cu zi.



E o continuă comedie de-a lui Caragiale ceea ce văd în fiecare zi pe stradă, la tv sau chiar la serviciu. Oamenilor parcă nu le mai pasă să vorbească bine şi corect iar până la urmă mi-e teamă că o să ajungem să comunicăm prin semne sau mai rău o să involuăm la a deveni o planetă de maimuţe.



Prostia, lucru care nici măcar nu poate fi definit de mulţi dintre români, e ca un virus. Se răspândeşte mai repede, se dezvoltă mai repede iar odată înradăcinată nu prea se mai găseşte vreun antidot.
Spunea o minte odihnită la un moment dat că noi tinerii ar trebui să fim "un rezervor de resurse", ce fel de resurse nu preciza, dar e clar că "poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri" în activitatea de a deveni un astfel de rezervor. Aveţi grijă astfel că prostia, mai ales asta întâlnită zilnic se ia, protejaţi-vă într-un fel. Mai deschideţi câte o carte! Nu e nimic ruşinos în a citi, chiar şi benzi desenate sau bancuri. Citiţi orice - mai puţin tabloide de scandal, că şi prin astfel de publicaţii idioţenia se răspândeşte. Citiţi şi informaţi-vă, vorbiţi corect şi mai ales încercaţi să gândiţi înainte de a vorbi, pentru că până la urmă noi tinerii trebuie să fim "rezervorul ăla de reusurse"!!!
Iar în final nu m-am putut abţine să nu public o poezie gen Marean Vanghelie :D Enjoy!



Într-o baltă neagră
Patru ochi luceşte
Ce să fie oare?
Cred că e doi peşte.

Pe un câmp cu viorele
Creştea numai ghiocei
Şi-a venit mândrele mele
Şi le-a cules pe toţi ei.

Creşte iarba, iarba deasă
Perpendicular pe casă
Vine calul şi o paşte
Altă iarbă se dezvoltă.

Trece lebedele-n zare
Eu mă uit, ele dispare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu