"Lumea e, poate, schiţa rudimentară a vreunui zeu copilăros, care a abandonat-o la jumătate, ruşinat de execuţia deficientă; e opera unui zeu subaltern, de care zeii superiori se amuză; este producţia confuză a unei divinităţi pensionate şi senile, care a şi murit." David Hume


Lumea în care trăim e o lume minunată în care nimic nu e ceea ce pare, "o cuşcă de nebuni" cum spunea Tommaso Campanella! Sper să vă trezească la realitate într-un mod optimist această incursiune!

Enjoy:)




sâmbătă, 10 iulie 2010

Comori nepreţuite ale României (III)

Continuând incursiunea noastră prin magnifica Românică, dăm printre altele şi peste Băile Govora - un loc foarte cunoscut mie, aproape de locul unde m-am născut.
Din punct de vedere istoric, oraşul Băile Govora este legat de numele a două personalităţi: I.C. Brătianu ( 1821-1891), fost prim ministru al României şi al generalului dr. N. Popescu Zorileanu care în urmă cu 120 de ani au pus bazele acestui aşezământ profilat pe tratarea afecţiunilor căilor respiratorii şi reumatismale.

I.C. Brătianu a aflat despre efectele apelor minerale descoperite la Băile Govora , solicitând generalului Popescu Zorileanu să efectueze analiza acestor ape.
În 1884, A. Bernard , şeful laboratorului de chimie al Universităţii Bucureşti, face primele analize ale acestor ape constatând că acestea conţin multă sare şi iod la litru de apă.
Apele sunt reanalizate de către ing. Anghel Saligny, hotărându-se să se treacă la constatarea eficienţei terapeutice , prin aplicarea asupra pacienţilor din ambulanţa organizată pe lângă Mănăstirea Govora cu soldaţii răniţi şi întorşi de pe frontul războiului de independenţă.
În 1883, dată fiind valoarea apelor descoperite, la iniţiativa lui I.C. Brătianu – prim ministru , prin intermediul unor schimburi de terenuri , statul devine proprietarul acestor zăcăminte minerale şi în urma studiilor preliminare a început amenajarea viitoarei staţiuni balneoclimaterice.
Dr. Zorileanu a iniţiat primele lucrări balneare la Govora proiectul general fiind încredinţat inginerului BOCHET , un specialist cu renume mondial din Franţa .
Staţiunea a început să se dezvolte continuu fiind concesionată în anul 1910 de la stat de societatea particulară Govora – Călimăneşti .
Între anii 1911 – 1914 s-au construit Hotelul Palace cu 240 camere , Pavilionul Central de Băi, Cazinoul.
Ulterior mai multe instituţii ale statului şi-au ridicat pavilioane de tratament şi cazare cum sunt : Hotel Silva , Sanatoriul militar, Vila Băncii Naţionale şi Vila CFR.

În anul 1938 s-a construit Hotelul Balneara , actualul Hotel Parc, iar diverşi întreprinzători particulari au construit numeroase vile , multe dintre ele adevărate capodopere de arhitectură.
Faima staţiunii se datorează cercetării medicale la care şi-au adus contribuţie medici şi savanţi de renume din ţară precum şi din întreaga Europă.
După statisticile întocmite de generalul dr. Zorileanu a reieşit că până în anul 1904 au urmat cura la Băile Govora 18 900 suferinzi din care 69 % s-au vindecat. În timpul celui de-al doilea război mondial , activitatea staţiunii a încetat , subsolurile unor vile de aici fiind folosite pentru depozitarea unor tezaure sau alte valori ce trebuiau ferite din calea ocupanţilor.

Aşa arăta Govora în trecutul ei glorios. Acum cu toate că Băile Govora cică e o societate de turism cu capital privat, având caracter permanent, care poate oferi turistilor posibilitati diverse de odihna si tratament, lucrurile nu stau ca în pozele hotelurilor noi renovate. Din câte ştiu eu, doar Hotel Belvedere a fost renovat în 2005, arătând destul de bine momentan.

Restul, e de poveste. Hotelul Palace, cândva o bijuterie, acum e o ruină.



Govora cu toate că este cotat oraş nu beneficiază de mai mult nimic caracteristic unui oraş. Există o singură cofetărie care e în acelaşi timp şi pizzerie, o terasa, un parc destul de neglijat, foste clădiri de tratament ca străjeri în acelaşi neglijat parc, un ştrand destul de mizerabil şi să nu mai vorbesc de drumuri. Turişti sunt din ce în ce mai puţini, iar din ce în ce mai mulţi sunt cei care habar n-au "ce-a fost odată Govora" cum spune mama, care cunoştea foarte bine staţiunea în perioada ei de glorie. Investiţii mai nu, implicări din partea autorităţilor locale mai puţin, ceea ce face ca în fiecare an Govora să fie din ce în ce mai pustie.Are noroc că se mai fac Florile Govorei undeva de pe 17 până pe 20 iulie şi se mai produce un pic de agitaţie prin oraş - nu turişti agitaţi,ci localnici agitaţi. Staţiunea Băile Govora moare încet, şi se pare că nu va apărea curând un cavaler pe vreun cal alb să o salveze!

2 comentarii:

  1. nu sunt un mare fan al conducerii locale, dar trebuie sa recunosc meritele pe care le are pentru reabilitarea mai multor puncte cheie din oras cum ar fi parcul si hotel palace in ultimii doi ani! ar trebui sa verifici! salutari din baile govora!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat! Postarea este din 2010 si locuind aproape de Govora am vazut cum arata Palace.Momentan au reabilitat si se construieste din cate am auzit si o baza de tratament.Plus ca au reabilitat parcul si centrul orasului.Se pare ca Govora incepe sa prinda un pic "aere" de oras turistic.Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere